Tarptautinė morkų diena: sveikatos šaltinis mūsų lėkštėse

Kasmet balandžio 4-ąją minima Tarptautinė morkų diena – tai proga atkreipti dėmesį į vieną populiariausių ir naudingiausių daržovių mūsų virtuvėje. Ši diena skirta ne tik paminėti oranžinį sveikatos simbolį, bet ir priminti apie morkų svarbą žmonių mityboje visame pasaulyje. Morka – universali daržovė, vartojama praktiškai visuose žemynuose ir kultūrose, nuo rytietiškų patiekalų iki vakarietiškų desertų.

Morkų reikšmė žmonių mitybai yra milžiniška – tai viena iš labiausiai paplitusių daržovių pasaulyje, kasmet užauginami milijonai tonų morkų, kurios tampa svarbiu maistinių medžiagų šaltiniu milijardams žmonių. Nuo ekonomiškai išsivysčiusių valstybių iki besivystančių regionų – morka yra prieinama, nebrangi ir maistinga daržovė.

Šio straipsnio tikslas – supažindinti skaitytojus su įvairiapuse morkų nauda sveikatai, jų istorija, auginimo ypatumais ir panaudojimo galimybėmis virtuvėje. Tikimės, kad pateikta informacija paskatins skaitytoją į savo kasdienį racioną įtraukti daugiau šios naudingos daržovės ir taip pasirūpinti savo sveikata.

Morkų istorija

Laukinės morkos kilmė siekia daugiau nei 5000 metų ir yra siejama su Afganistano, Irano bei aplinkinių regionų teritorijomis. Pirminės morkos buvo visai nepanašios į tas, kurias pažįstame šiandien – jos buvo violetinės ar gelsvos spalvos, plonesnės ir kartesnio skonio. Ilgainiui, ši daržovė paplito Azijoje, vėliau pasiekė Europą, o galiausiai, XVIII amžiuje, buvo atvežta į Šiaurės Ameriką europiečių kolonistų.

Istorijos eigoje morkų spalvų įvairovė buvo stebinanti – nuo baltų, violetinių, geltonų iki beveik juodų. Archeologiniai radiniai ir istoriniai šaltiniai rodo, kad skirtingos civilizacijos augino įvairių spalvų morkas, kurios buvo naudojamos tiek maistui, tiek medicinos tikslams. Senojoje Persijoje ir Egipte morkas vertino dėl jų gydomųjų savybių, o vėliau jos tapo svarbiu maisto produktu Romos imperijoje ir viduramžių Europoje.

Oranžinės morkos, kurias daugiausia vartojame šiandien, atsirado tik XVI-XVII amžiuje Nyderlanduose. Manoma, kad šios morkos buvo išvestos kryžminant geltonas ir raudonas veisles. Yra teorija, kad oranžinės morkos buvo specialiai išvestos Oranijos-Nassau namų, Nyderlandų valdančiosios dinastijos, garbei, kurios herbo spalva buvo oranžinė. Šios morkos greitai išpopuliarėjo dėl saldesnio skonio ir didesnio beta karoteno kiekio. Šiandien oranžinės morkos sudaro apie 98% visų pasaulyje auginamų morkų, nors pastaraisiais metais vėl auga susidomėjimas tradicinėmis spalvotomis veislėmis.

Morkų maistinė vertė

Morkos – tai tikras vitaminų ir mineralų lobynas. Jose gausu vitamino A prekursoriaus beta karoteno, kuris suteikia morkoms būdingą oranžinę spalvą. Be to, morkose yra vitaminų B1, B2, B6, C, K, E, folio rūgšties ir mineralų: kalio, kalcio, magnio, fosforo ir geležies. 100 gramų morkų turi tik apie 41 kaloriją, todėl jos yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori sveikai maitintis ir kontroliuoti svorį.

Beta karotenas, kurio morkose yra daugiausia, žmogaus organizme virsta vitaminu A, būtinu normaliam regėjimui. Vitamin A yra svarbus tinklainės fotoreceptorių veiklai, todėl pakankamas jo kiekis padeda išvengti naktinio aklumo ir kitų regėjimo problemų. Liaudies išmintis, kad morkos gerina regėjimą, nėra tik mitas – tai moksliniais tyrimais patvirtintas faktas, nors ir dažnai pervertinamas.

Morkose esantys antioksidantai – beta karotenas, likopenas, liuteinas ir zeaksantinas – saugo organizmo ląsteles nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų poveikio. Šie junginiai mažina širdies ligų, vėžio ir kitų lėtinių susirgimų riziką. Reguliarus morkų vartojimas gali padėti sulėtinti senėjimo procesus ir sustiprinti organizmo apsaugines funkcijas.

Morkų nauda sveikatai

Morkų nauda regėjimui jau buvo minėta, tačiau tai tik vienas iš daugybės teigiamų šios daržovės poveikių sveikatai. Morkose esantys antioksidantai ir kiti junginiai padeda palaikyti akių sveikatą ir mažina tokių ligų kaip katarakta ar geltonosios dėmės degeneracija riziką.

Reguliarus morkų vartojimas teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Jose esantis kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, o antioksidantai apsaugo kraujagysles nuo pažeidimų ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Tyrimai rodo, kad žmonės, reguliariai vartojantys morkas, turi mažesnę širdies ligų riziką.

Morkose esantys vitaminai ir mineralai stiprina imunitetą. Vitaminas C didina atsparumą infekcijoms, o kiti antioksidantai padeda organizmui kovoti su uždegiminiais procesais. Reguliarus morkų vartojimas gali padėti išvengti peršalimo ligų ir sustiprinti bendrą organizmo atsparumą.

Morkose gausu skaidulų, kurios yra būtinos normaliai virškinimo sistemos veiklai. Jos gerina žarnyno peristaltiką, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir kitų virškinimo sutrikimų. Be to, skaidulos teigiamai veikia žarnyno mikroflorą, skatindamos naudingųjų bakterijų augimą.

Morkų auginimas

Morkos yra palyginti nelepios daržovės, kurias galima auginti įvairiomis klimato sąlygomis. Joms reikia purenus, gilios, be akmenų dirvos. Idealiausia dirva morkoms – lengvas priesmėlis ar priemolis su neutraliu arba šiek tiek rūgštingu pH. Morkos mėgsta saulėtas vietas, tačiau gali augti ir pusiau pavėsyje.

Ekologiškas morkų auginimas tampa vis populiaresnis, nes žmonės vis labiau rūpinasi sveikata ir aplinkos apsauga. Ekologiškoms morkoms auginti nenaudojami sintetiniai pesticidai ar trąšos, dirvą praturtinant organinėmis medžiagomis – kompostu, mėšlu, žaliąja trąša. Dažnai ekologiniuose ūkiuose taikoma sėjomaina, kuri padeda išvengti ligų ir kenkėjų, o piktžolės naikinamos mechaniškai, o ne chemikalais.

Pasaulyje auginamos įvairios morkų veislės, pritaikytos skirtingoms klimato sąlygoms ir vartojimo tikslams. Populiariausios yra ‘Nantes’, ‘Chantenay’, ‘Danvers’, ‘Imperator’ veislės. Pastaraisiais metais didėja susidomėjimas tradicinėmis spalvotomis morkų veislėmis – violetinėmis, baltomis, geltonomis, kurios ne tik įdomiai atrodo, bet ir turi skirtingų maistinių savybių.

Morkos virtuvėje

Morkų universalumas virtuvėje yra stulbinantis – jas galima valgyti žalias, virti, kepti, troškinti, spausti sultis. Žalios morkos išsaugo daugiausia maistinių medžiagų, tačiau termiškai apdorojus morkas, kai kurie junginiai, pavyzdžiui, beta karotenas, tampa lengviau įsisavinami.

Pasaulio virtuvėse galima rasti daugybę receptų su morkomis. Rytų virtuvėje populiarūs troškinti patiekalai su morkomis, Prancūzijoje – klasikinis morkų ir imbiero sriuba, Indijoje – gajar ka halwa (morkų desertas). Lietuvoje tradiciškai morkos naudojamos sriuboms, mišrainėms, troškiniams.

Morkos plačiai naudojamos konditerijoje – morkų pyragas yra tapęs klasikiniu desertu daugelyje šalių. Sutrinti morkos suteikia pyragams drėgnumo ir natūralaus saldumo. Be to, morkos naudojamos gaminant sausainius, keksiukus, ledus ir net kremą tortams.

Įdomūs faktai apie morkas

Morkos turi nemažai netikėtų savybių, apie kurias daugelis nežino. Pavyzdžiui, morkos gali būti naudojamos natūraliai dažyti audinius ar net plaukus, suteikiant jiems švelnų oranžinį atspalvį. Morkų sultys seniau buvo naudojamos kaip rašalas.

Skirtingose kultūrose morkoms priskiriama įvairi simbolinė reikšmė. Kai kuriose Europos šalyse yra tradicija per Naujuosius metus valgyti morkas kaip gerovės simbolį, nes jos primena aukso monetas. Kinijoje morkos simbolizuoja sėkmę ir turtą dėl savo ryškios spalvos.

Morkos naudojamos ne tik maistui – jos taip pat yra populiarus ingredientas natūralioje kosmetikoje. Morkų ekstraktas naudojamas kremuose, kaukėse, losjonuose dėl drėkinančių ir odą atjauninančių savybių. Morkos taip pat gali būti naudojamos kaip natūrali priemonė nuo saulės nudegimų.

Apibendrinimas

Tarptautinė morkų diena – puiki proga prisiminti šios nuostabios daržovės svarbą žmonių mityboje. Morka yra viena vertingiausių daržovių, kurią verta įtraukti į kasdienį racioną dėl jose esančių vitaminų, mineralų ir kitų naudingų junginių. Reguliarus morkų vartojimas gali padėti išvengti daugelio ligų ir sustiprinti bendrą organizmo būklę.

Ragindami vartotojus įtraukti daugiau morkų į kasdienį racioną, prisidedame prie visuomenės sveikatos gerinimo. Net ir nedidelis kiekis morkų – viena vidutinio dydžio morka per dieną – gali suteikti organizmui reikalingą dienos vitamino A normą ir kitas vertingas maistines medžiagas.

Morkos – tai ne tik sveikatos šaltinis, bet ir universalus, tvarus maisto produktas. Jos auga įvairiomis klimato sąlygomis, ilgai išsilaiko, yra nebrangios ir prieinamos daugumai žmonių. Taigi, minėdami Tarptautinę morkų dieną, prisiminkime šios kuklios, bet nepaprastai vertingos daržovės reikšmę ir naudą mūsų sveikatai ir gerovei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *